SPEEDTALK
Snelheidsovertreders oog in oog met de gevolgen van overdreven snelheid.
Overdreven snelheid is nog steeds de grootste doodsoorzaak op onze wegen. In 2016 kostte te snel rijden rechtstreeks het leven aan minstens 215 personen. Meer frequente snelheidscontroles moeten aanzetten tot trager rijden, maar dat alleen blijkt niet voldoende. Daarom hield de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen in september een speciale actie, genaamd Speedtalk. Hardrijders die aan kant werden gezet door de Federale Wegpolitie kregen naast hun boete ook de gelegenheid om een gesprek aan te gaan met een ouder die zijn kind verloor bij een ongeval door overdreven snelheid. Het resultaat van de actie werd vastgelegd in een pakkende video, die iedereen wil sensibiliseren over de gevolgen van te hard rijden.
Speedtalk: Een confronterend gesprek
Het concept is simpel; bij een reeks snelheidscontroles van de Federale Wegpolitie worden overtreders aan kant gezet. Nadat ze hun boete krijgen, worden ze gevraagd of ze even willen napraten in een voertuig waarin een ouder zit die zijn of haar kind verloor bij een ongeluk met onaangepaste snelheid. Ze vertellen aan de ouder hoe snel ze reden en vooral waarom… “Ik was gehaast”, “Ik lette niet op.”, “Ik had honger en wou snel thuis zijn” horen we. Het voelt allemaal luchtig en onschuldig aan.
Tot de ouder vertelt dat zijn/haar kind om het leven kwam bij een ongeval met overdreven snelheid. Sommige hardrijders veranderen instant van kleur. Anderen blijven achter met een krop in de keel. Een jonge mama barst uit in tranen wanneer ze aan haar 1-jarige dochtertje denkt. De excuses bij aanvang van het gesprek maken plaats voor zelfreflectie. “Je beseft dat het niet alleen bij anderen kan gebeuren.” “Ik ben stom geweest om zo hard te rijden.” “Zoiets doet je beseffen dat je altijd voorzichtig moet zijn op de weg.”
Samenwerken om te sensibiliseren
De actie is een samenwerking tussen Ouders van Verongelukte Kinderen en de Federale Wegpolitie, die samen oproepen om niet te snel te rijden.
“Ouders van Verongelukte Kinderen en de Federale Wegpolitie hebben hetzelfde doel: de wegen veiliger maken.” zegt Koen Ricour, directeur van de Federale Wegpolitie.
Een boete is soms snel betaald. Een gesprek met een ouder die zijn kind verloor in het verkeer daarentegen,… zoiets blijft je voor altijd bij.
Daarom besloten de politie en Ouders van Verongelukte kinderen om de handen in elkaar te slaan.
“We hopen met deze campagne zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren rondom snelheid in het verkeer. En op die manier het aantal slachtoffers op onze wegen verder naar beneden te brengen. We willen niet dat iemand ooit moet meemaken wat de ouders in onze organisatie hebben doorstaan.” zegt Koen Van Wonterghem, gedelegeerd bestuurder van Ouders van Verongelukte Kinderen.
Moedige ouders
In totaal werkten 4 ouders die een kind verloren mee aan de campagne, op verschillende locaties in ons land. Ze vertelden tientallen keren hun verhaal aan verschillende snelheidsovertreders.
“Het is zeker niet onze bedoeling mensen terecht te wijzen. We willen hen wel laten stilstaan bij de mogelijke gevolgen van overdreven snelheid. Wij kunnen het weten.” zegt Michelle Moreau, wiens zoon werd gegrepen door iemand die te snel reed, vlakbij de plek van de snelheidscontrole.
Viviane Boulanger verloor 3 jaar geleden haar zoon Nathan, bij een ongeval met overdreven snelheid op de Antwerpse Ring. “Telkens ik mijn verhaal vertel, doet het opnieuw pijn. Maar meedoen aan een actie zoals Speedtalk is voor mij een manier om ervoor te zorgen dat anderen dit nooit moeten meemaken. Ik kan mijn zoon niet terugbrengen, maar ik kan wel iedereen vragen om voortaan trager te rijden.”
Op enkele uitzonderingen na, reageerden alle bestuurders positief na het gesprek. “We zijn blij dat zovelen onder hen de toestemming gaven om het beeldmateriaal te gebruiken in onze video.” zegt Jan Vandevelde, die zijn dochter Laetitia verloor in het verkeer.
“We hebben de bestuurders laten inzien wat de gevolgen van te snel rijden kunnen zijn. Hopelijk zullen zij, en iedereen die deze video ziet in de toekomst de voet wat van het gas halen. Als we met deze campagne ook maar 1 leven redden, zou dat al fantastisch zijn.” besluit Bertrand Jardon, de papa van Maxime, die eveneens omkwam bij een ongeval met overdreven snelheid.
Snelheid nog steeds oorzaak nummer 1
Naast alcohol en gsm achter het stuur, blijft onaangepaste of overdreven snelheid nog steeds één van de voornaamste oorzaken bij dodelijke ongevallen in het verkeer. Het speelt een doorslaggevende rol in 1 op 3 letselongevallen. Vorig jaar eiste het 215 mensenlevens in België, om precies te zijn.
Een daling van de gemiddelde snelheid met 5 km/u zou het aantal verkeersdoden met 25% doen afnemen. (BIVV 2012).
Snelheid heeft ook een rechtstreekse invloed op de veiligheid van zwakke weggebruikers. Een aanrijding met 80 km/u kost het leven aan 9 op 10 voetgangers. (Bron BIVV). Bovendien vermindert het de capaciteiten van zelfs de beste bestuurders. Hoe sneller men rijdt, hoe kleiner het gezichtsveld. Een automobilist die 130 km/u rijdt heeft een gezichtsveld van amper 30 graden, het zogenaamde “tunneleffect”, waardoor de bestuurder veel minder potentiële gevaren kan inschatten. (OECD, 2006)
Nieuwe flitsmarathon op 11 oktober
Om bestuurders blijvend bewust te maken van hun snelheid, kondigt de politie ook een nieuwe flitsmarathon aan. Die zal plaatsvinden op woensdag 11 oktober over het hele land. Talrijke lokale politiezones en de Federale Wegpolitie zullen op die dag een bijzondere inspanning leveren om bestuurders aan te sporen om hun snelheid aan te passen.